Sisältöön
Naisten kerrospukeutumista. Kuvassa 3 naista erilaisissa toppaliiveissä ja collegepaidassa. Naisten kerrospukeutumisen kuva. Kuvassa nainen adidaksen toppaliivissä.

Kerrospukeutumista säähän kuin säähän

Suomessa ulkoilijaa hemmotellaan neljällä vuodenajalla ja kauniilla luonnolla, jonka äärellä on ihana rentoutua. Erityisesti talvella korostuu kerrospukeutuminen, jonka avulla pystyt helposti säätämään vaatetusta lämpötilan mukaan ja nauttia talven kauneudesta täysillä. Ulkoilijan kannalta toimiva vaatetus on kolmikerroksinen sisältäen aluskerroksen, välikerroksen ja kuorikerroksen. Samaa ideaa voi soveltaa luovasti myös omassa kaupunkityylissä, joka on samanaikaisesti kivannäköistä, huoliteltua ja toimivaa. Kurkkaa kauden uutuudet naisten vaatetrendeihin alta tai kerää lisää inspiraatiota omaan talviloman asuusi Sokoksella ja verkkokaupassa sokos.fi.

Osta naisten muotia

Miten kerrostaa talvilomaa varten

Jo muutamalla perusperiaatteella saat vaatekaappisi sisällöstä suuremman hyödyn irti. Aloita aluskerroksesta, joka kannattaa valita käyttötarkoituksen ja aktiviteetin mukaan.

Mikäli lähdet ulos liikkumaan, valitse alusasuun keinokuitua, villaa, bambua tai silkkiä. Jos tarkoituksena on harrastaa hikiliikuntaa, kannattaa valita tekninen asu, joka siirtää kosteutta pois iholta. Rauhalliseen ja pitkäkestoiseen liikuntaan, kuten vaellukseen, kannattaa harkita merinovillaa, sillä se siirtää hyvin kosteutta, lämmittää märkänäkin, ei kutita tai haise. Kun alin, ihoa vasten oleva kerros pysyy kuivana, olo pysyy mukavana ja lämpimänä!

Alusvaatteiden päälle tuleva välikerros tarjoaa runsaasti erilaisia tapoja pukea lempivaatteet ylle; voit yhdistellä kerrospukeutumisen metodein erilaisia pituuksia, kuvioita ja kankaita. Testaa esimerkiksi klassista hupparia tai yhdistä collegepaita ja kevyesti topattu liivi luodaksesi asuun runsaampaa kerroksellisuutta. Toppaliivi on erityisen monipuolinen vaate välikauden asuvalintoihin, ja voit yhdistellä sen mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla niin hupparin kuin paitatakin kanssa.

Kylmiä päiviä varten voit lisätä lämpimän kuorikerroksen eli ulkotakin. Testaa erilaisia malleja ja nappaa sovituskoppiin mukaan ylimääräinen villapaita, jolla voit varmistua takin sopivuudesta – jos päällistakki tuntuu tiukalta, myös liikkuminen on hankalaa. Liian suuri takki puolestaan päästää tuulen päälliskankaan ja välikerroksen väliin, jolloin takki ei lämmitä riittävästi.

Huomioi ulkotakkia valitessa ennen kaikkea sen käyttötarkoitus: kuoritakki on helppo valinta mikäli pidät valmiiksi selkeistä silueteista ja helppokäyttöisyydestä. Näistä ohuimmat, kevyimmät ja parhaiten hengittävät versiot soveltuvat ulkoiluun ja retkille. Talvisen asun viimeistelee tyylikkäät pipot ja huvit. Asusteet jos mitkä ovat muutenkin avainroolissa kerrospukeutumisessa; ne muokkaavat asua toivotunlaiseksi ja ovat helppo tapa säädellä vaatetuksen lämpöisyyttä.

Kevyempää kevääseen

Kevään koittaessa paksut toppavaatteet vaihtuvat kevyempiin vaihtoehtoihin kuten mukaviin legginsseihin, collegehousuihin, t-paitaan ja huppariin. Kerrospukeutuminen on myös täydellinen vaihtoehto keväisen epävakaaseen säähän. Lämpimimpiä hetkiä varten voit vähentää kerroksia ja kylmempää säätä varten taas lisätä niitä.

Kevättä ja kesää kohden mentäessä raskaat talvikengät vaihtuvat kevyempiin lenkkareihin ja tennareihin. Asusteet keventyvät, kun paksut pipot ja kaulahuivit antavat tilaa tyylikkäille lippalakeille. Keväisin voit olla luova ja leikitellä erilaisilla vaateyhdistelmillä ja väreillä säilyttäen samalla kerrospukeutumisen joustavuuden sään vaihteluille. Tämä mahdollistaa mukavan ja tyylikkään ulkoilukokemuksen myös kevätsesongin aikana.