Sisältöön
Esittelyssä sertifioidut luonnonkosmetiikan merkit Sokoksen verkkokaupassa.Esittelyssä sertifioidut luonnonkosmetiikan merkit Sokoksen verkkokaupassa.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka tutuksi

Mikäli kosmetiikan luonnollinen alkuperä ja vastuullisuus ovat sinulle erityisen tärkeitä arvoja, sertifikaatti kertoo luotettavilla ja kansainvälisesti hyväksytyillä standardeilla millaista luonnonkosmetiikkaa käytät.

Sertifioitu luonnonkosmetiikka tarkoittaa kosmetiikkatuotteita, jotka täyttävät tietyt luonnonkosmetiikan standardit. Nämä standardit koskevat luonnollisuutta, alkuperää, tuotantoprosessia ja ympäristöystävällisyyttä. Tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat peräisin kasveista, mineraaleista tai eläinkunnasta, ja ne pyritään hankkimaan mahdollisimman luonnonmukaisesti ja kestävästi.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa vältetään synteettisiä ainesosia kuten keinotekoisia hajusteita, väriaineita, säilöntäaineita ja petrokemiallisia yhdisteitä. EU:n kosmetiikkalainsäädännön mukaisesti valmistajat eivät myöskään tee eläinkokeita raaka-aineiden tai valmiiden tuotteiden testauksessa.

Tutustu seuraavassa valikoimamme sertifioituihin luonnonkosmetiikan merkkeihin ja sertifiointikriteereihin.

Sertifiointimerkinnän saaneet luonnonkosmetiikan merkit

Sertifioidun luonnonkosmetiikan tunnistat pakkauksessa olevasta logosta. Löydät listan kaikki luonnonkosmetiikan merkit Sokokselta, Sokos Emotionista ja verkkokaupasta.

Mádara (Ecocert), Mossa (Ecocert), Evolve Organic Beauty (Ecocert), Ecodenta(Ecocert), Hurraw (Ecocert), Djusie (Ecocert), Urtekram (Ecocert), Alga Maris (Ecocert), Novexpert (Ecocert), Haut-Segala (Ecocert), Patyka Bio (Ecocert), Taika (Ecocert), Rokua Skincare (Ecocert, FI-Natura), JOIK Organic (Ecocert), Melvita (Ecocert), Hairlust (osalla tuotteista Ecocert), Herbina ja Eco by Herbina (Ecocert), Murumuru (FI-Natura), Pure=Beauty (Ecocert) Sapienic (Ecocert), Uoga Uoga (Ecocert), Born to Bio (Ecocert), Couleur Caramel (Ecocert), Whamisa (BDIH), Dr. Hauschka (NaTrue), Weleda (NaTrue), lavera (NaTrue), Tash.sisterhood (NaTrue), Pur Eden (Cosmebio), Luonkos (FI-Natura), Urang (Ecocert), MacUrth (BHID), Bioearth Elementa (AIAB)

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit logoina

Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja

Luonnonkosmetiikalla ei ole yhtä yhtenäistä sertifiointijärjestelmää. Sen vuoksi sertifiointitahot myöntävät sertifikaatteja omien kriteeriensä perusteella. Tunnettuja luonnonkosmetiikan sertifikaatteja ovat esimerkiksi Ecocert, BHID ja NaTrue.

Ecocert-sertifikaatti

Ecocert on kansainvälisesti suurin ja tunnetuin sertifiointiorganisaatio. Sertifikaatti edellyttää, että vähintään 95 % tuotteen kaikista ainesosista on oltava luonnollista alkuperää. Raaka-aineiden on oltava peräisin uudistuvista luonnonvaroista, ja tuotettu ympäristöystävällisesti ja luontoa säästäen. Kaikki eläinperäiset ainesosat on kielletty. Ecocert-sertifikaatti jakautuu kahteen ryhmään: ECOCERT Natural -sertifioiduissa tuotteissa vähintään 50 % on kasviperäisistä ainesosista ja vähintään 5 % kokonaisainesosista on peräisin luomuviljelystä. ECOCERT Organic -sertifioiduissa tuotteissa 95 % ainesosista on kasviperäisiä ja vähintään 10 % luonnonmukaisesti viljeltyjä.

COSMOS-sertifikaatti

COSMOS Standard on kansainvälinen sertifikaattien kattojärjestö. COSMOS-sertifikaatti jaetaan kahteen ryhmään: COSMOS Organic -sertifikaatin saanut tuote on luonnonkosmetiikkaa, jonka raaka-aineista vähintään 95 % ja 20 % lopputuotteesta on oltava luonnollista alkuperää. COSMOS Natural -sertifioiduissa tuotteissa luonnonmukaisesti viljeltyjä ainesosia ei tarvitse olla, mutta käytettyjen aineiden tulee silti olla luonnollisia kuten vettä, suoloja tai savea.

BHID-sertifikaatti

Saksalainen BHID on yleishyödyllinen teollisuuden ja kaupan organisaatio. BHID-sertifikaatti edellyttää muun muassa, että kasviperäiset raaka-aineet ovat peräisin sertifioidusta orgaanisesta raaka-aineesta. Vuodesta 1997 alkaen raaka-aineita, jotka on testattu eläimillä, ei saa käyttää. Eläinperäiset raaka-aineet, joita eläimet tuottavat (esim. maito, hunaja) ovat kuitenkin sallittuja.

NaTrue-sertifikaatti

NaTrue on voittoa tavoittelematon järjestö, joka koostuu johtavista luonnonkosmetiikan valmistajista. Sertifiointi edellyttää, että 75 % koko tuotesarjasta täyttää sertifikaatin asettamat kriteerit. NaTrue-sertifikaatti sallii seitsemän synteettistä säilöntäainetta, jos luonnollista vaihtoehtoa ei ole kohtuullisesti saatavilla. Kiellettyjen listalla ovat aerosolipakkaukset, säteilytys, kloriittivalkaisu, geenimuuntelu ja eläinkokeet. Eläinperäiset raaka-aineet ovat sallittuja, kunhan ne on hankittu eettisesti. Pakkauksissa suositaan vähäistä materiaalien käyttöä.

Cosmebio-sertifikaatti

Cosmebio on ranskalainen järjestö, joka valvoo kosmetiikkatuotteiden koostumusta ja tuotannon ympäristövaikutuksia. Järjestö tukee luonnonmukaista ja ekologista kosmetiikkaa, joka valmistetaan vähintään 95 % luonnollisista ainesosista ja vähintään 95 % luomutuotetuista kasviperäistä ainesosista. Lisäksi vähintään 10 % tuotteen ainesosista tulee olla luomua. Järjestö edistää myös vihreiden teknologioiden kehittämistä.

FI-Natura-sertifikaatti

FI-Natura on suomalainen luonnonkosmetiikkasertifikaatti ja voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa kuluttajille vakuuden aidoista kotimaisista luonnonkosmetiikkatuotteista. Sertifikaatti auttaa kuluttajia tunnistamaan aidon suomalaisen luonnonkosmetiikan viherpestyistä vaihtoehdoista. Sertifikaatti korostaa luonnosta kerättyjä tai luomuviljeltyjä raaka-aineita, kieltää eläinkokeet ja lähes kaikki synteettiset aineet sekä suosii kierrätettäviä pakkauksia.

AIAB-sertifikaatti

Italialaisen AIAB-sertifikaatin vaatimuksiin kuuluu vähintään yhden sertifioidun luonnonmukaisesti tuotetun raaka-aineen käyttö. Säteilytettyjen tai GMO-ainesosien käyttö on kielletty. Allergisoivia ja ärsyttäviä raaka-aineita on vältettävä, luomutuotantoa suositaan saatavuuden salliessa. Sertifikaatti edellyttää, että kasvien raaka-aineet ovat mieluiten peräisin luonnonmukaisesta viljelystä tai varmennetusta luonnonmukaisesta sadonkorjuusta. Joissakin tapauksissa uhanalaisten kasvien tai niiden osien käyttö raaka-aineina on sallittua, mikäli se tapahtuu kasvin viljelyn yhteydessä ja edistää kyseisen kasvilajin säilymistä ja elinvoimaisuutta.

Katso luonnonkosmetiikan koko valikoima